4 förslag på hållbara julklappar

25.11.2018

Nu nalkas snart julen, en tid på året som brukar präglas av masskonsumtion och stress. Det är märkligt att vi håller på som vi gör, eftersom vi innerst inne nog vet bättre. Det kan väl inte ha undgått någon vilka konsekvenser vår konsumtion har för både klimatet och våra medmänniskor? Jag vill uppmuntra er att ta det lugnare i jul; konsumera och stressa mindre helt enkelt. Därför tänkte jag idag ge er fyra tips på hållbara julklappar att ge bort i jul, eller som en gåva under resten av året för den delen.

Syntolkning: Ett snötäckt landskap och en ruta med texten "Nu är det jul igen! - tips på hållbara julklappar".
Syntolkning: Ett snötäckt landskap och en ruta med texten "Nu är det jul igen! - tips på hållbara julklappar".

1. Ge ingenting alls

I min familj ger vi inte varandra julklappar sedan några år tillbaka, vilket är oerhört skönt. Fördelarna med detta är flera; man slipper försöka finna en "perfekt gåva", man sparar tid och framför allt kan man ägna den tiden tillsammans istället. Att inte ge några julklappar kan vara knepigt och jag rekommenderar främst detta för vuxna. Känns kanske inte helt schysst att beröva de små på upplevelsen att få en julklapp att öppna på julafton. Ta upp ämnet med de personer som du ska fira jul med och se hur responsen blir, ofta blir den nämligen ganska positiv är min erfarenhet.


2. Handla second hand

Det begagnade plagget blev i år utsett till årets julklapp, vilket är en alldeles fantastisk nyhet. Därför har såklart det en egen punkt på den här listan. Att handla julklapp second hand innebär många möjligheter. Kanske en trevlig bok? En mysig kofta? Eller varför inte en fruktskål som din släkting har pratat om att hen behöver? Här gäller det dock att försöka pricka rätt också och försöka undvika att köpa någonting som inte kommer att användas.


3. Köp en trevlig och hållbar förbrukningsvara

De flesta av oss känner någon minst en person som älskar att gotta ner sig delikatesser. Kanske älskar personen chokladpraliner? Fina oljor? Härliga tvålar? Varför då inte passa på att köpa en förbrukningsvara som är lokalt producerad, gärna på ett hållbart sätt också. Det finns gott om närproducerade delikatesser som blir perfekta julklappar. Vem tackar nej till en god marmelad egentligen?


4. Ge bort tid

Tid är nog bland det mest värdefulla vi har. Att ha gott om tid är en lyx och att därför ge bort lite av sin tid är ett utmärkt sätt att visa någon du bryr dig om uppskattning. Att ge bort sin tid kan exempelvis vara att ge bort en upplevelse. Kanske ska du och en vän eller släkting spendera kvalitetstid ihop; ta en fika, gå på bio eller någonting annat trevligt. Här är det bara fantasin som sätter gränser!