5 anledningar till att bli minimalist

06.01.2019

Minimalism är ett begrepp som har blivit allt mer populärt de senaste åren. Jag upplevde det som att det var under 2017 som det verkligen blev trendigt att börja leva minimalistiskt i Sverige. Det finns dock flera myter om minimalism och minimalister, och dessutom verkar ämnet vara ganska polariserat - antingen är man för eller mot. Jag tänker berätta för er om fem anledningar till att bli minimalist och förhoppningsvis blir även ni, likt mig, motiverade att se över ert eget konsumtionsbeteende.

1. Det är ohållbart att konsumera som vi gör idag

Sättet vi konsumerar på idag är inte enbart ohållbart sett till miljöpåverkan, utan även för de individer som producerar många av de varor som vi köper. Majoriteten av varor som köpts idag är inte hållbart producerade, vilket innebär allvarliga konsekvenser för både vår planet och våra medmänniskor. Som man brukar säga; reduce - reuse - recycle. Att försöka minska på antalet prylar och återanvända (och se till att laga!) dem är verkligen a och o för att konsumera, och leva, mer hållbart.

Visserligen går det att välja mer hållbart producerade varor, men att minska sin konsumtion drastiskt är bättre. De varor man trots att behöver köpa sedan bör däremot vara producerade på ett sätt som är vänligt mot både vår miljö och medmänniskor. 

2. Få mer tid och energi till det som faktiskt spelar roll i livet

Den absolut främsta fördelen på ett personligt plan för mig, har varit att jag har fått mer tid och energi till det som faktiskt spelar roll i mitt liv. Det kan handla om att spendera mer tid med familj och vänner, att under perioder fokusera extra på studier eller andra projekt som jag varit involverad i. 

3. Känna en inre ro
4. Städningen går snabbare
5. Var med och påverka - så att det blir trendigt att bry sig