3 tips för att börja handla second hand

02.12.2018

Att handla second hand kan kännas som ett stort och svårt steg, om man aldrig har handlat begagnat innan. Jag vet att jag upplevde det som klurigt. Har man dessutom olika fördomar om att begagnade saker så blir det svårare. Jag hade exempelvis en föreställning om att det var lite äckligt, att kläderna skulle vara smutsiga och att man inte riktigt visste vem som burit dem innan en själv (och vad de gjort med dem). Sedan kom jag till insikt och förstod bättre, även om det tog ett tag. 

1. Ha inte för höga förväntningar

Att inte ha för höga förväntningar är viktigt om man ska börja handla second hand. Speciellt är det viktigt att man inte redan har vissa specifika krav. Det är nämligen svårt att finna exakt det man letar efter, så man får anpassa sina behov lite. Jag letade exempelvis efter en vit skjorta. Istället fann jag en ljusblå och en blå med ränder, som visserligen inte var vita, men ändock fungerade i min garderob. Att handla second hand blir lite som att ge sig ut på äventyr - man vet inte riktigt vad man finner.


2. Finn dina favoritbutiker

Låt oss vara ärliga ett ögonblick; alla second hand-butiker är inte lika bra. Det finns helt klart guldkorn där ute, där det är lättare att finna det man söker efter. Både för att butiken är välorganiserad, men även för att de helt enkelt får in trevligare prylar. Jag kommer att publicera inlägg där jag presenterar olika second hand-butiker jag har besökt, och vad jag tycker om dem. Så är ni nyfikna på att läsa mer om specifikt detta får ni hålla ögon öppna för fler inlägg här.


3. Förstå varför du handlar second hand

För mig är det oerhört viktigt att förstå varför jag handlar second hand. Den främsta anledningen till att handla begagnat är för miljön. Att främja en cirkulär ekonomi är postivit på många sätt, och genom att handla begagnat uppmuntrar man den typen av marknad. Det produceras oerhört mycket prylar idag, och de flesta av dem produceras inte på ett hållbart vis. Därför är det viktigt att uppmuntra den delen av marknaden som faktiskt strävar efter en mer hållbar värld.